divendres, 24 de març del 2017

Viatge en solitari


Ahir, torno, lo que vindria a ser d’hora, a casa. Tinc la necessitat de reservar quelcom per demà i marxar a passar el cap de setmana fora de la llar. M’entra aquella sensacio, coneguda, de no estar aprofitant tant com podria la meva experiència als Alps. El cap de setmana passat vaig estar esquiant tant sols diumenge, a un lloc ja esquiat. Dissabte havia necessitat un dia tranquil de repos, compres, Joc de Trons i Hearthstone. Els caps de setmana anteriors, vols a casa. No sé quan durarà l’experiència aqui i necessito anar a nous llocs.

Hi ha un nom que em resona al cap: Verbier. El llibre de Truman Capote és un motiu, buscar estacions a major altura que Les Portes du Soleil, un altra. La idea d’una cabaneta aillada, esqui durant el dia i escriptura i vi durant la nit, m’atreu molt. El cap de setmana següent recorrem Lio amb la Cris. El de després, escapada de mascles ilergetes a Màlaga. I per Setmana Santa, les Canàries. Només queda aquesta finestra, potser després ja no queda neu. L’hivern als Alps ha estat bastant menys generos que als Pirineus...

Malhauradament, els preus suïssos dels llocs on m’agradaria passar una nit es disparen. Fins i tot per a mi em semblen excesivos per un lloc que no deixa de estar a 2 hores de casa. Un nom em ve al cap: Tignes. Podria ser una alternativa? Reservo ràpidament i començo a preparar la bossa. Sortint de la fàbrica, ja tindré una nova destinacio. A priori unes tres hores de cotxe m’hi portaran. Quan la carretera comença a empinar-se, em sento en la meva salsa. Curves a 180°, nit estelada i per la ràdio comença a sonar “Le vent nous portera”, l’atzar es junta per donar-me un moment màgic. Felicitat.

L’altre dia, una companya d’Evian em comentava que no li agradava viatjar sola. S’aborria. Crec que per mi, és una necessitat. No vull dir que sigui ni la unica, ni la millor de les maneres de fer-ho. Pero alhora, no deixa de ser aixo: una necessitat. Gaudeixo viatjant amb amics, o faig fent-ho amb la parella, pero, de tant en tant, vull estar tot sol davant de la novetat. Lleida-Lichestein, tres setmanes per Malàsia, els carros de foc, descobrir Timor Leste. Son clarament experiències que han escolpit el que soc. No renunciaria a aquest legat i no deixaré de fer-ho en el futur.

Una de les coses que he descobert en el mon laboral, és que hi ha gent amb la que pots no conectar gens a nivell de treball. Que pots fins i tot ridiculitzar la seva aportacio corporativa, pero que resulten altament interessants a nivell personal. Un d’aquests és en Ciptadi, director comercial del canal modern a Aqua mentres jo vaig ser-hi. Tampoc és que tinguèssim cap enfrontament directe, pero no em despertava cap mena de reconneixement les decisions que prenia, l’estrategia que intentava implementar o la manera de gestionar el seu equip que tenia. Pero, sempre li he reconegut ser un dels indonesis més cultes i viatjats que he conegut. Havia compartit els meus escassos conneixements de cultura indonesia i m’havia orientat cap a futures lectures. Va insistir en organitzar-me un sopar de despedida amb el seu equip i em va regalar dos voluminosos llibres de fotografies historiques de Batavia. Pare de dos filles, hem va dir un dia: “Faig tres tipus de vacances almenys un cop cada any: una modalitat és amb tota la familia, la segona és només amb la meva dona, a la que adoro (i la veritat és que per les mirades que li fa en les fotos de Facebook, diria que és sincer), pero al menys un cop al any, necessito marxar tot sol”. Probablement, en aquestes escapades en solitari, no es mostra tant musulmà com dicten les doctrines més estrictes; pero no crec que aquesta sigui la unica rao.


Puc estar completament equivocat, pero sempre he pensat que qui no està bé sol amb ell mateix és per que no s’accepta tal com és. Necessita envoltar-se d’altra gent perquè és el que socialment està imposat i alhora li evita posar-se les bones preguntes. De la mateixa manera que qui està sempre (o majoritàriament) sol no ha trobat l’equilibri adeqüat. I viatjar per mi és l’aventura. El sortir de la zona de confort. Descobrir un nou mon. No la unica manera, està clar; pero si una de les més potents i engrescadores. Simplement una de les meves poques passions.

Eduard

dimecres, 15 de març del 2017

La gran remontada

Minut 94 i mig, darrera jugada del partit. Sergi Roberto, un dels meus jugadors fetitxes, estira la cama com mai ho havia fet abans i marca un dels gols que mai oblidaré. Començo a cridar com un boig mentres em tiro per la catifa del menjador, donant repetidament cops al terra. M’importa poc molestar els veins. Les quasi dues hores anteriors han estat una acumulacio i perdua d’adrenalina que només poden conduir a aquest resultat. Vist des de fora, un observador neutral que desconegui el context, només ho pot descriure com un acte de bogeria. Una persona que en un segon, passa d’observar un iPad sense so, desborda immediatament com un volcà en erupcio. Podien haver-hi signes previs, pero no que justifiquin tal resposta.

El futbol, tant espectat com jugat, té aquesta màgia unica. Es capaç de transportar-me a un estat d’euforia, que tant sols el sexe aconsegueix emular. La sensacio després d’un Iniestazo a Stanford Bridge o de que l’àrbrit pités la fi del partit en la final espanyola de la Danone World Cup és orgàsmica. La sensacio de felicitat quan et baixa l’adrenalina uns instants després, també. Son moments en que surt la teva vertadera escència animal, que et conecta amb centenars de milers d’anys d’historia, en que els humans ens hem guiat pels instints de supervivència. Hi ha qui ho trobarà banal o estupid, m’importa poc. Qui vulgui negar aquesta faceta de l’èsser humà, està menyspreant un fet fonamental de la nostra condicio. Fora del meu horitzo racionalistes intel.lectualoides! Qui no ha viscut moments de rauxa extrema, no sap completament el que és el rei de l’evolucio. Encara que pugui semblar paradoxal, el que ens situa a dalt de la piramide és el fet de formar part d’ella.

La meva tesis és que el mon seria menys pacific si no existis el futbol. Es la nostra sublimacio col.lectiva de la guerra. Allo que et dona apartenença a una comunitat, que et dicta quins colors odiar i que et fa insultar i violentar-te sense (en general) conseqüències a lamentar. Passio desfermada pels teus i negacio de qualsevol virtut en l’enemic. Banderes i escuts com si de l’època medieval es tractés, afrentes historiques i una batalla en cada temporada. Gran literatura que ho envolta, aixi com la prensa més groga ho narra. Tots els elements per tenir hordes de fanàtics, aixi com extrems detractors del gran negoci.

I finalment, aquell gol que et porta a un èxtasis mistic. Que trenca tota llei de probabilitats, que desafia alhora les lleis de la logica com el pes de la historia. Els colors blaugrana que et fan sentir part dels elegits. D’aquells que reescriuen les pàgines de Chronos. Elogiats pel mon sencer alhora que defenestrats pels de l’estat al que, encara a dia d’avui, pertanyen. En 8 minuts els nostres cabrons van ser capaços de fer implosionar els principis bàsics de la filosofia logica. Amb aquell punt de sort necessari. Amb aquell punt de filldeputisme que l’uruguaià mossegador ens ha aportat i que tanta ràbia fa si no és dels teus. Amb una polèmica arbitral que tantes pàgines mediocres haurà emplenat. Juntant el protagonisme de grans estrelles fitxades a cop de talonari, amb catalans elevats dins de la gran academia de La Masia.

Es per aixo que només queda un crit : Visca el Barça i Visca Catalunya!

 
Eduard