diumenge, 24 de juny del 2018

El despertar (EdE 7)


Avui toca escriure una escena en què mitjançant la descripció de l'espai físic on habita el protagonista, el caracteritzem i mostrem al lector. La descripció ha d'estar inserida enmig de l'accio, i procurarem que cada frase descriptiva estigui acompanyada d'informació no estàtica: bé argumental o d'acció, bé emocional. Si és possible, farem servir descripcions provinents de tots cinc sentits.

El resultat és força positiu, malgrat que els cinc sentits son retrobats, no tots serveixen per la descripcio fisica demanada. En tot cas, segueixo en el mon del primer dia, del que ja no crec que en sortiré.

 

- “Quina bona olor que fa això que cuines, carinyo” – Em sorprèn la Montse a cau d’orella, mentre m’abraça per darrere i amb la seva delicadesa habitual em mossega l’orella. El puntet de dolor que provoquen les seves dents em fa sortir de les meves cabòries.

- “És l’única manera que conec per fer-te sortir del llit, bonica” – Li esbotzo en tó burleta mentre ensumo l’aroma que puja de la paella davant meu. Destil·la la dolçor de la ceba i la vermellor del pebrot. El xup-xup cromàtic de la barreja em fa salivar. Me n’enduc una cullerada a la boca i les meves papil·les em confirmen el que el meu nas suggeria. Trobo que la samfaina m’està quedant d’allò més aconseguida. No és cada dia que tinc temps d’anar al mercat i comprar verdures que fins i tot ma mare acceptaria que poden rivalitzar amb les del poble.

- “Me’n vaig a la dutxa, així ens ho podrem menjar tot just acabat de fer”

L’observo passivament com surt de la cuina i és quan més clar em queda que pel curs vinent ens haurem de buscar un altre pis. Per aquí anaven els meus pensaments abans que ella entrés per la porta, però veure l’estat de la cuina és una gota més en un vas que està a vessar. Abans de poder-me ficar a trastejar, he hagut de passar una hora netejant. El Fèlix l’havia deixat com si visquéssim en la peli de Trainspotting. La Mireia ja ens ha dit que al Juny se’n va i ara tot li bufa. Només quedo jo per intentar fer d’aquest pis un lloc habitable, però cada cop n’estic més fart.

“Click”, bé com a mínim avui l’escalfador ha decidit encendres; la Montse tindrà aigua calenta per dutxar-se. Haurà de sobreposar-se a les taques taronges del plat i al fet que la pressió que surt és minsa, però sent ella tan fredolica, lo principal està assegurat. Almenys les llargues discussions amb el propietari sobre qui havia de fer-se càrrec de la reparació hauran pagat la pena.

Em quedo abstret mirant una de les rajoles. Una esquerda la recorre de dalt a baix. La part que l’uneix amb les altres, que hauria de ser de blanc nuclear, és d’un negre carbó. Ella mateixa està destil·lant-se del que havia de ser un verd esperança cap al color del Rocafort. És inevitable que l’associï al Fèlix. Una vida que estava encaminada a ser brillant, però que a poc a poc i sense que en puguem fer altrament, se’ns està consumint. Trencat per dins, rodejat de foscor... Un dia el llogater, decidirà refer completament aquest pis. Aquesta rajola serà llençada i substituïda per una bella peça de marbre. És fàcil arreglar una cuina, però com podem arreglar una vida humana?

 

El dinar va ser força interessant. Un recorregut per la Barcelona literaria del raval. Un moment per conneixer-nos una mica més i intercanviar sobre els futurs cursos a venir.

Eduard

divendres, 1 de juny del 2018

A casa del camell (EdE 6)


Avui, exercici amb enunciat concis sobre la tasca a realizar :

Escriviu un relat breu (màxim 3.500 caràcters amb espais), utilitzant un narrador extern i amb la següent estructura:

·         comenceu en el present (no vol dir que la narració estigui feta en temps verbal present)

·         narreu, en forma retrospectiva, un moment anterior de la vida del personatge o personatges. Aquesta retrospecció s'ha de produir mitjançant un pivot i ha d'estar explicada en forma de resum

·         dins d'aquest resum, introduïu com a mínim una el·lipsi

·         torneu al present, i per acabar finalitzeu la narració amb pausa descriptiva

El meu primer error és no llegir amb prou detall la primera frase, aixi que enlloc d’utilitzar un narrador extern, m’ataco al meu preferit, la primera persona. La critica del professor se centra pero en el pivot, no el trova massa creïble per algu que arriba amb mono. Li dono la rao, potser seria millor per algu fumat que algu havent consumit quelcom de més dur. A vosaltres de jutjar :

 

Entro corrent a la casa del Txapo. La necessitat apressa de nou, i això em genera urgència, angoixa. De sobte em topo amb aquest estúpid gatet xinès movent el braç. Brilla com brillen tots, amb aquest daurat de botiga de tot a cent, però no encaixa per a res amb tot lo que l’envolta.

On encaixava era a casa de la... Laura, sí, Laura definitivament, que encara recordo les seves amigues cridant-li: “Lau!! No marxis amb aquest mamarratxo! Que no en trauràs res de bo!”. I quanta raó tenien, encara que ella era massa viva per caure en un parany tan simple com el que jo representava. Laura, una preciositat hippie que vaig conèixer ara farà que... tres o quatre anys... Com passa el temps! I que gustosos els seus mugrons aquella primera nit que vam passar al seu pis. Una pena que desaparegués de la meva vida, uns mesos més tard, marxant a un refugi espiritual al Nepal. No puc negar-li coherència a la seva decisió, tant de bo tingués jo la meitat dels seus collons!

Braç amunt, braç avall, el temps es podria aturar en tot l’univers i aquest gat continuaria amb el seu braç movent-se absurdament, ara amunt, ara avall. Els seus ullets negres tot fixos, aquells bigotis excessius mentre amb un braç aguanta una pedra que tan sols conté tres caràcters que no sé pas que volen dir. Alguna xorrada sobre la sort i la fortuna, segur. I l’altre braç... Amunt i avall. Sembla mentida que pugui estar aquí aturat com un tòtil mirant-me’l. He entrat per aquesta porta amb tota la pressa de la necessitat i aquí em tens, davant d’aquesta andròmina resseguint el moviment constant. Podria ben bé estavellar-lo contra el terra, segur que en Txapo ni se n’adona. Però no, aquí estic parat, aprofitant qualsevol excusa per a transportar-me cap a un passat que sempre va ser millor.

“Txapo!!! On tens la merda?!”

Es un text força curt, ja que fa poc més de la meitat del permès; pero, un cop rellegit, m’he adonat que havia escrit tot el que volia dir i que la frase final tenia la força que necessitava.

Dissabte 9 de juny tenim dinar del grup de les Karenines. Tot just la meitat hi serem, pero serà una bona manera de ficar cares a les persones amb qui comparteixes aprenentatge virtual. De qui llegeixes, a qui comentes i que alhora et comenten. Un curs molt enriquidor.

Eduard