dissabte, 17 de setembre del 2016

La pàgina en blanc

La pàgina en blanc s’exten davant meu. Sembla estupid, perquè no hi ha cap obligacio de fer-ho, pero porto massa dies dient-me que m’he de sentar a escriure. Sembla estupid, perquè des de l’inici només ho he fet per necessitat, per ganes, mai de forma imposada. Pero la sensacio no desapareix. Ja sigui per l’HolaLleida, ja sigui pel blog, ja sigui per aquell mail que porta setmanes mereixent ser contestat, pero sempre hi ha una excusa. I malgrat la irracionalitat de tot, el neguit per escriure no desapareix. Falten les idees, pero la pàgina en blanc s’esten davant meu. L’estiu no deu ser l’època més prolifica, les hores de llum inviten a fer activitats a l’exterior; la calor crea una certa mandra. L’Eurocopa, el Tour, moltes distraccions, moltes excuses.

Recentment hi ha un parell de llibres que m’estan/han marcant/t. El primer és un recopilatori de cartes de Truman Capote. Comprat per error, ja que a priori un recopilatori de cartes no és el que més m’atreu (encara que no és la primera vegada, ja ho vaig fer amb un de Groutxo Marx ;-)). Me’l vaig començar gairebé per autoimposicio, ja que l’havia comprat; de la mateixa manera que rarissimament em deixo un llibre sense acabar. El cas és que ha resultat una grata sorpresa. El fet que en vida, Truman passés el seu periode creatiu més important en el poblet de Verbier, als Alps Suïssos i per tant no gaire lluny d’on visc, li donava un punt de connexio important. Tal com raconta als seus amics/coneguts, l’esforç que li requereix l’escriptura de “In Cold Blood” (“A sang freda”, el més reconegut dels seus llibres), te n’adones del treball que hi ha darrera d’un gran relat, del patiment i la lluita psicologica, de la barreja entre genialitat creativa i constant treball.

El segon llibre és “La muntanya màgica”, de Thomas Mann. No sé d’on ni de quan, tenia al cap que és un llibre que et canvia la vida, desestabilitzador, dels que et llegeixes al menys un parell de cops de la vida, en moments vitals diferents. La veritat és que (al menys de moment), no li he trobat aquest punt. Potser peco de simple, potser la idea era massa forta en la meva ment. El cas és que de nou està ubicat “prop” de casa meva, potser més en la idea de l’entorn que geogràficament, ja que fins a Davos hi ha alguns centenars de kilometres. Aquesta proximitat i les reflexions al voltant del pas del temps m’interpelen en aquests instants.

Algun dia m’agradaria aprendre a escriure. Que algu m’expliques les estructures darrera del que llegeixo. Què fa que els llibres esmentats (i molts més) siguin obres mestres, memorables, fora del que narren, de forma formal; i alhora molts altres (encara més que els anteriors), siguin oblidables, no et marquin, no els recordis més enllà d’uns dies, més enllà d’uns detalls. Què fa la diferència entre aprendre a escriure com tots hem fet, per cobrir una necessitat bàsica en els nostres dies; del que és escriure per la trascendència? No pas per imitar-ho, no pas per voler emmirallar-me en els grans, simplement per aprendre, pel pur plaer d’aprendre.

També m’agradaria un dia fer una obra coral. En tots els camps de l’art, s’han fet mil experiments; pero escencialment, continuen sent disciplines individuals. A vegades hi han col.laboracions, encara que majoritariament musicals, pero no em ve al cap, grans projectes que del seu origen siguin constituits per multiples autors. Avui en dia, en el mon de l’empresa, rara és la iniciativa que no requereixi un treball en equip. Un dels factors de progrès en l’escala jeràrquica és primer la teva capacitat a treballar en equips multidisciplinars, després a animar-los, dirigir-los. En l’àmbit de la recerca, també. En canvi, les expresions artistiques, recauen majoritàriament encara, en expresions purament solitàries. Algun dia m’agradaria escriure un llibre amb un grup d’amics. Qui sap amb qui? Qui sap amb quin objectiu? Pero, avui, ara, aquesta iniciativa m’agradaria.

Paro un moment, i veig amb sorpresa, que la pàgina s’ha anat plenant. L’horror vacu que genera un full buit, simplement evaporat. No vull mirar enrera per rellegir el que he escrit, poc sentit tindria per aquest experiment. Ja ho faré demà, quan no hi hagi volta enrera.

Eduard

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada