diumenge, 31 de gener del 2021

Més de catorze anys fent aigües (part 1)

En dos mesos començo una nova aventura en el mon de les pintures. Finalment l’anunci ha estat recollit de forma natural. Simplificant, la gran majoria de les respostes han vingut a dir: “ho entenc, et desitjo lo millor i és una gran pèrdua per Danone pero fas bé”.  Com previst, no hi ha hagut contraproposta. La tendència és a reduïr efectius i la nova organitzacio tot just comença a dibuixar-se. Ningu amb visio de com serà exactament i la gent més preocupada per trobar-se una cadira que en construir res de nou. Preocupacio i pessimisme. Tant per ells com pels resultats del grup. Encara més quan un fons d’inversio dels que anomenen activistes han demanat la dimissio del president i CEO de Danone, el controvertit Emmanuel Faber.

El meu primer contacte amb Danone fou en tant que consumidor de iogurts des de ben petit, com la majoria de nens en aquella època, abans que els lactis siguin un element de controversia. També era un gran amant de les galetes LU que per aquelles formaven part del grup. En el mon de les aigües hi entraria més tard, ja que a Lleida, l’aigua del grifo havia estat l’origen de consum habitual. Les primeres cerveses San Miguel que vaig consumir si que eren Danone, pero poc després ja les vendria per dedicar-se “a l’alimentacio sana”. Veient-ho en retrospectiva, no sé si va ser un gran moviment estratègic.

El primer contacte amb Danone en tant que relacio professional va ser durant el 5è any d’estudis universitaris. Havia tornat dels dos anys passats a Paris i era un moment de plena eferverescència personal. Estava ficat en moltes histories. A nivell acadèmic, feia assignatures barrejades de tercer, quart i cinquè d’industrials. Era el preu a pagar per la gran experiència a Central. Tenia horaris un tant exotics i encara em divertia fent alguns crèdits de lliure eleccio al campus nord. Paral.lelament formava part del comité organitzador del Forum d’empreses de l’ETSEIB. Una de les millors experiències associatives que he viscut amb un equip magnific amb qui vam passar junts moments genials. Una de les coses que m’ha acompanyat en tots els meus moviments és la carpeta d’aquesta quinzena edicio. Un avio de paper que ens projectava cap a un nou futur.



Si no en tenia prou, vaig inscriure’m al programa Unitech, el que l’any següent em portaria a Zurich i Suzhou. La seleccio era a través d’un dia de dinàmiques d’equip i individuals, on “competies” amb aspirants de les diferents facultats de l’UPC. I en mig de tot aixo encara s’hi va incloure el Danone Trust. Un joc de simulacio d’empreses en que durant un dia comandaves una empresa virtual. Per participar havies de constituir un equip de cinc i et reparties diferents rols. Per un costat m’acompanyaven la Noe i el Sylvain, dos Centraliens amb qui havia viscut molt bons moments a Paris; per l’altre el Nestor i al Magarolas, dos penyates claus, sent l’Oriol a més a més organitzador del Forum i el que m’havia ajudat a formar part de l’equip organitzador ja que quan aquest es composava jo encara era a Paris. Un equip molt solid i que tenia una varietat que els altres competidors no tenien: una noia i un francès 😉.

Aixi que en una jornada molt intensa, venien gent de Danone a l’ETSEIB, acompanyats d’una pila de iogurts i altres productes corporatius a fer que 6 equips diferents d’enginyers competissin entre ells. Al mateix temps que havies de construir el teu plà de negoci pels propers tres anys en un pais imaginari (encara que molt semblant a un Brasil real), també havies d’anar responent a e-mails virtuals posicionant-te sobre diferents problemes que tenien les teves fàbriques (vagues, problemes tècnics...) o els departaments de marketing o recursos humans. Ens van declarar equip guanyador d’Industrials i vam anar un dia a la fàbrica de Parets a presentar el nostre pla de negoci. Abans ens van enviar un ex-estudiant que per aquelles treballava a Danone per ajudar-nos. A la masia de Parets, vam rebre uns quants aplaudiments i fora de micro ens van dir que teniem la millor solucio “tècnica” pero que a nivell de presentacio deixavem una mica que desitjar. Tipic. Els que van anar a Paris a representar els equips espanyols van ser els de la Pompeu Fabra, que s’havien currat un video magnific i que tenien una professora de la universitat que els havia acompnyat durant tot el procès.

Malgrat que tant sols els guanyadors tenien assegurats un semestre de pràctiques a Danone, a mi també em van trucar per fer una entrevista per fer pràctiques. El més divertit és que a aquesta entrevista i vaig anar amb una camisa vella del pare del Gallego, que tenia taques pero que sota un jersei no es veien. Suposava que a una entrevista de feina s’hi havia d’anar amb camisa i per aquelles, al pis de l’Hospi, l’unica era aquesta. Durant l’entrevista feia un calor important, pero malgrat que estiguès suant com un porc, no em podia treure la camisa sota cap circompstància, jejejeje. Podriem dir que vaig suar més per fer les pràctiques a l’entrevista que durant tot el Danone Trust 😉

A través de ser organitzador del Forum, també havia aconseguit poder fer unes pràctiques a Protecter & Gamble a Mataro, en una fàbrica on feien el Sunny Delight al mig de l’Ariel. Fer les pràctiques en una fàbrica m’atreia més, pero vaig ser pragmàtic, a Font Vella hi podia anar en metro fàcilment des de casa o des de la facultat mentres que anar a un poligon industrial a Mataro, era una epopeia en transport public. I a més a més, començava les practiques al mes de Maig, combinant classes i pràctiques, perquè a principis d’Octubre començaria un nou curs a l’Escola Politècnica Federal de Zuric. Seria el meu primer estiu completament treballat, de Can Serra a Urgell amb Paris. Una experiència que acabaria sent molt significativa pel futur.

El meu jefe era el Manel, un primer jefe que em marcaria molt, tant en lo professional com en lo personal. I amb qui encara avui de tant en tant i ajudats per tenir dones que son amigues entre elles, guardem el contacte. Estava al departament de planning, acompanyat pel Xavi i el Marc, dos joves managers amb gran potencial, tots enginyers industrials. Ells eren els que em van fer agafar un gran apreci per la previsio de ventes i la planificacio de la produccio. Tots fa anys que van deixar el grup en diferents moments i cap a diferents direccions.

Quan he escrit el titol, ja he posat “part 1” perquè sabia que amb un sol post no en tindria prou, pero tampoc no m’imaginava que no passaria del meu periode de becari. Suposo que retrobar-me en un periode dolç d’ara fa més de quinze anys, comporta perdres en els detalls. Sortir definitivament de l’adolescència, tenir una primera realacio amorosa duradera, fer els primers passos en el mon laboral. Mil records que et venen a la ment, i mil altres que s’han perdut en les brumes del temps. Va ser un any que vaig viure molt intensament, que ha definit molt del que soc avui o que millor dit a ficat les bases per entendre el que vindrà després. Anars i retorns de Catalunya cap a fora i de fora cap a Catalunya. Serà aquest el definitiu? La resposta no em provoca emocions.

Eduard

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada