divendres, 7 de febrer del 2014

“Team buildings”

L’altre dia la Clara ens preguntava: valen la pena els “team buildings”? La nostra resposta Danoniana a la pregunta va ser bastant unanime: si. I es que encara que pugui semblar una tonteria o una perdua de diners i temps, crec que donen un marc comu a l’imaginari col.lectiu de l’empresa o del departament. S’ha de saber paginar-los en el temps i en l’espai. Massa frequents perden valor, massa espaciats no creen un referent en la gent. Sempre en el mateix indret creen rutina, un indret massa especial pot semblar mes una recompensa que una forma de treball. Suposo que hi deu haver literatura mes experta que un servidor en el tema. Hi ha lloc per a la teoritzacio i sobre quina ha de ser la gestio del temps i el tipus d’activitats a realitzar.
Fa un parell de setmanes, com ja comentava en el darrer post, vaig viure el meu segon “racker” (aixi es com s’anomenen aqui). L’any anterior havia estat a l’illa de Belitung, a la costa de Sumatra. Aquest any tocava a Bandung, quarta ciutat per poblacio del pais a uns 150 kilometres de la capital. Sabent que l’any anterior al meu s’havia anat a Bali, podem deduir que es necessita una B per triar destinacio. En l’edicio passada es va planificar en divendres i dissabte, havent alguns de nosaltres tornar en diumenge ja que no hi havien prous vols amb seients buits. Aquest cop l’organitzacio va ser mes ambiciosa i van ser un dimecres i un dijous. Per un departament tant lligat al dia a dia operacional no es facil que els clients no ho acabin pagant. O potser en el fons, realment ningu es imprescindible...
Treballadors dels diferents racons recondits del pais ens vam aplegar per passar unes jornades d’integracio, alhora que de treball i lleure. Com no podia faltar a la seva cita anual, tambe hi havia el responsable de logistica de la planta de Manado (nord Sulawesi, l’illa en forma de figura Daliniana). I com no podia ser d’altra manera, va formular una pregunta (o mes ben dit va utilitzar el torn de preguntes per expresar la seva queixa) sobre lo molt poc que l’organitzacio es preocupava sobre els problemes del dia a dia que la fabrica podia tenir. I es que? En un pais com Indonesia i amb un negoci del tamany d’Aqua (12.000 milions de litres es una barbaritat) te sentit una organitzacio molt centralitzada? O be s’hauria de donar major autonomia a les regions? I a quina velocitat? Us sonen aquestes preguntes?
Sembla ser que a Indonesia no es pot fer un event d’aquest tipus sense regalar polos i camisetes al personal. No se si te com a principi el d’homogeneitzar tothom, perdent possibles distincions entre classes i personalitats; el mateix que utilitzen les escoles per justificar l’uniforme. O es tracta de quelcom molt mes pragmatic com aconseguir gratuitament mes vestuari. El cas es que fins i tot en tallers o “workshops” de poques hores, tambe esperen algun tipus de “regal”.

Exercici de trobar a Wally per identificar els dos europeus en mig de la marea.
Majoria masculina, encara que entre els mes joves el numero esta bastant mes igualat, sino mes femeni. No s’identifica en la foto, pero una minoria no-musulmana de bastant pes, especialment en els departaments en que els caps tambe ho son. I es que actualment el meu jefe nomes te un report directe que ho sigui. Evidentment no es un reflex de la societat d’Indonesia, pero probablement si de les elits economiques mes que politiques. En tot cas, deixo aqui una simple pinzellada. Els analisis mes socials els deixarem per altres posts on sigui un tema central.
Temps per a presentacions, resulats, visions i missions. I a la tarda una mica de treball en equip. I es que alguns dels moments que mes es recordaran encara havien d’arribar. Com els hi agraden molt fer-se fotos, doncs per comencar un petit foto-call.
Despres un soparillo gaudint de les vistes sobre la ciutat sense una gota d’alcohol. Aquest tema donara per a mes, pero resumint no hi ha alcohol en els esdeveniments d’empresa. Certa hipocresia, pero es un pais amb unes contracdiccions brutals en els aspectes religioso-socials. I s’ha de reconeixer que no el necessiten. No tenen cap mena de vergonya per fer coses que, nosaltres els europeus, en aquest context nomes fariem en condicions d’especial “contentillo”. L’activitat estelar era el: “Supply Chain got talent”. Una especie d’operacion triunfo on participaven els 7 grups o individus que s’havien llencat a l’aventura. El director del departament i els 6 que li reportem directament feiem de jurat. Aqui em teniu amb paper Risto Mejide. I es que despres de les actuacions tambe feiem comentaris. Tots molt positius i ja em vaig llencar amb dos frases de bahasa indonesi.
Per comencar una noia cantava contornejant-se de forma molt sensual amb alts tacons i roba ajustada. Si no hagues tingut la cara plena d’acne i uns quants quilos de mes, potser hagues pogut ser sexy. En segon lloc una dona de l’est (de Surabaya, no de Bulgaria, eh!!), amb vel pero amb unes sabates de talo alt brillants cantava una de romantica (va acabar en un meritori segon lloc). En tercer lloc els que a la postre van ser els vencedors i que aqui teniu fotografiats :
“Em falten les paraules per descriure el que acabo de veure”, aquest va ser el meu comentari. Un sketch llarguissim sobre un programa popular d’humor va ser l’aposta de l’equip de planning (evidentment no vaig entendre res). El mes gras de la supply es va arrancar a cantar emportant-se el tercer premi. I les altres dues actuacions eren dos que feien monolegs al pur estil “club de la comedia”. Com que tampoc em va semblar que la gent rigues molt, no els vaig puntuar especialment be. A partir d’alli tots a ballar seguint els passos d’un ball molt popular aquests dies. El xaval de negre va demostrar ser el gran lider que necessitavem per guiar els nostres passos.
L’endema una gimcama per Lembang, un poblet una mica mes elevat que la gran ciutat. N’he fet moltes al llarg de la meva vida (com a escolta o falc sardanista tinc certa experiencia), ara cap en que et donessin un cotxe amb xofer i consistis en anar a diferents indrets per fer una foto i pujar-la al Facebook o be al twitter. Sera que les noves tecnologies tambe arriben a aquesta forma d’esplai. I si una cosa hi ha clara es que l’exercici fisic per lleure i la gran majoria indonesia no tenen cap atraccio mutua. Aqui apareixo liderant al meu equip per com a minim fer una mica el xorra.
Poc esperit competitiu teniem quan el primer que vam fer va ser parar-nos a fer un cafetonet mentres la resta d’equips es llancaven a anar el mes rapid possible a complir els objectius. Tot i aixi no crec que fossim els darrers... Despres d’aixo dinaret en un lloc forca majo, amb vistes sobre terrassetes de te i curiosament l’activitat de la tarda era culinaria (dic jo que ho haguessim pogut fer al reves... pero be, la logica d’aqui no es sempre la mateixa que la nostra). Ens van ajuntar amb grups una mica mes grans i amb els punts que s’havien fet en les proves del mati (no se ni com els contaven) et donaven un pressupost per comprar el menjar i els estris. Aqui va haver un moment molt cultural quan tots els homes i una de les dones (que mai ha cuinat en la seva vida) van desapareixer i nomes les dones i alguns jovenets es van ecnarregar de la tasca. En un espai una mica mes amagat alguns dels homes se’n van anar a fer una cerveseta (anem introduint nocions poc a poc). Mentres uns altres van decidir que com hi havia un rei (el que havia de decidir quin era el plat mes bo), doncs mereixeia una guarda d’honor (excusa per poder disfrassar-se de nou).
Vaig quedar gratament sorpres del que va currar-se el meu equip.
De retorn cap a Jakarta, una constatacio de nou del mal estat de les infraestructures indonesies. La que probablement hauria de ser la millor autopista del pais, o la segona a molt estirar, amb uns clots de mes d’un pam que fan que circular-hi a mes de 80km/h resulti una aventura. Amb el poc valor que li donen al risc, els xofers d’aqui no semblen veureu aixi, amb lo qual el “hari-hari” (perill, o amb la calma) es probablement la frase mes dita d’un occidental.
Avui potser l’he fet una mica llarg el post, no?
Eduard

2 comentaris:

  1. Justament a Bandung va ser la nostra arribada amb avió a Indonesia per agafar un tren unes hores després...Quins teambuildings més currats! ;) Jo també penso que valen la pena i visto lo visto uns bons riures no us els va treure ningú, jeje Boníssima la foto del Wally, sempre em va agradar buscar-lo així que un cop ampliada la foto ja heu quedat localitzats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :-) S'ha de reconeixer que molt millor comencar la visita d'Indonesia per Bandung que no pas per la capital, encara que poc a poc li comenco a trobar el seu encant.
      La propera vegada buscare una camiseta a ralles vermelles i blanques per fer-ho mes acurat ;-)

      Elimina